Radio Dada

                                                 TRAVKA

 Trupa Travka reprezenta în 2005 o noutate  în peisajul muzical românesc, destul de sărac în pop-rock alternativ ori brit-pop, genuri care se bucurau de o largă apreciere în Europa și America, dar mai deloc promovate în Romania. Travka a adus un sunet proaspat, unic și personal, aspru dar mai puțin agresiv, melodios fără a cădea în dulceag. Nu semăna cu nimeni din rock-ul autohton, dar seamăna cu ce se canta atunci în lume, fără însă a copia pe cineva anume. Unii îi aseamănau cu Héroes del Silencio, poate datorită timbrului vocalistului George Gadei. Alții îi comparau cu Snow Patrol, Jet sau Supergrass, nu pentru că ar fi semănat cu adevarat, ci pentru că se încadrau într-un gen prea puțin reprezentat și mediatizat în Romania.

Trupa Travka a fost înființată întamplător în Focșani în primăvara anului 2002, membrii ei provenind din Barlad, București, Focșani și Republica Moldova. George Gâdei (membru fondator, voce), Mihail Gâlcă (chitară), Răzvan Rusu ”Mizdan”(bas), Gabriel Boboc (tobe), Alexei Țurcan (chitară). În această formulă au apărut primele piese, născute dintr-o reală bucurie de a cânta și din dorința de a crea altceva, nu neapărat muzică, mai degrabă spectacol, atitudine, transă, punându-se accent pe mesaj și culoare, cu texte elaborate și total opuse manierei „Barbie-Play-back” la modă în acea perioadă. Așa a apărut și numele Travka, cuvânt provenit din limba rusă, care înseamnă ierbușoară. De ce Travka? Pentru că este interzisă, pentru că produce stări, pentru că are doi de a… pentru că este ușor de reținut !

De la început au fost remarcați de Radio Dada, care i-a încurajat și promovat.

                                De ce Corabia nebunilor este piesa manifest a trupei Travka

           In societatea modernă, bazată pe consum, hedonismul este în mod necesar impus ca filosofie de viață. Toate canalele media, cu tot ce produc sau propun ele, reclame, film, muzică, emisiuni, articole, talk shows, repetă obsesiv vrei!, meriți!, consumă!, carpe diem! Generațiile noi sunt tot mai grăbite și nerăbdătoare să facă, să aibă, să trăiască. Nu mai există tenacitatea și truda susținută, nici măcar dorința de a construi durabil, în timp.
           Travka este exponenta generației sale, nu refuză hedonismul, nici n-ar putea, dar, în dosul îmbratișării lui, se simte gustul ușor amar al dezamăgirii, se ghicește nostalgia unui altceva, a unui asta nu poate fi totul.
            George este un Noe contemporan, confuz și grăbit, care își construiește corabia (în care să salveze omenirea) din frânturi de realitate deformată, un amestec de clișee imagistice din iconografia vremii. Regina lui este o femeie rătăcită, ultragiată și păcătoasă, iar repopularea de după potop este ipotetică și nedorită. Călătoria promisă este o evadare imaginară în plăceri sexuale, o poveste care va lua sfârșit odată cu răsăritul și intruziunea stridentă a realității cu blocuri și tramvaie. Este un Noe blazat, învins de potopul tehnologic, constructor al unei bărci din hartie. Hartia unei reviste pentru adolescenți.

            Corabia nebunilor este trupa Travka, este un concert Travka, este muzica Travka, dar este și lumea în care trăim, rătăcind în derivă prin ea însăși…    

 

Scroll to Top